Заздалегідь зазначимо, що говорячи про домашніх вихованців, ми маємо на увазі лише собак і кішок – для іншої живності спроба заснути під боком у господаря може закінчитися не дуже вдало.

Вчені всерйоз спантеличилися питанням сну домашніх вихованців зі своїми власниками і провели різнобічні дослідження, щоб з’ясувати, корисно це чи шкідливо. І якщо з вихованцями і так все зрозуміло – для них від такого спільного сну одна лише користь – і зв’язок з господарем тісніше, і самопочуття краще, то щодо людей однозначної відповіді отримати не вдалося.

Вихованець на вашому ліжку: прогнати не можна залишити

Одні вчені заявили, що оскільки тварини не сплять безперервно і періодично переміщаються, то вони заважають спати господареві – сон стає фрагментарним, неглибоким, і людина в результаті не висипається. А людина, що регулярно не висипається, – жалюгідне видовище, до того ж небезпечне для себе і оточуючих.

Інші ж дослідження показали, що навпаки, вихованець у ліжку – це корисна практика для людей з депресією чи проявами тривоги – хутряна подушка поруч діє дуже заспокійливо – і занепокоєння як не бувало.

Опитування, проведене серед пацієнтів клініки Мейо (США), показало, що більше половини з них беруть свого вихованця з собою в ліжко, вважаючи це корисним для сну, і лише 20% опитаних відповіли, що вихованці заважають їм спати і краще без них.

Ще одні вчені оснастили людей та їхніх вихованців спеціальними трекерами, щоб відстежити якість спільного відпочинку тих та інших. З’ясувалося, що коли всі сплять просто в одній кімнаті, то все чудово і у людей, і у чотирилапих. Але варто було розмістити тварин у ліжку, якість сну у їхніх власників одразу знизилася.

В іншому дослідженні вчені два тижні спостерігали за підлітками 13-17 років, фіксуючи якість їхнього нічного відпочинку за допомогою трекерів. При цьому третина підлітків зазвичай спала зі своїми домашніми тваринами. Результати дослідження показали, що параметри сну схожими в усіх учасників, тобто. Присутність вихованця в ліжку ніяк не позначилося на якості сну його власника.

Вихованець на вашому ліжку: прогнати не можна залишити

Після всіх численних досліджень вчені дійшли глибокодумного висновку:

Якщо вам комфортно, коли тварина спить поряд з вами у ліжку, нехай спить. А якщо заважає – знайдіть йому інше місце.

Корисна таки штука – наука, погодьтеся. Стільки несподіваних відкриттів.

При цьому вчені категорично заборонили брати в ліжко тварин людям з безсонням, порушеннями сну, апное, астмою та алергічними реакціями, пояснивши, що це може позначитися на погіршенні їх і так не здорового стану.

Чи треба говорити, що самим собакам і кішкам немає жодної справи до якихось там досліджень, і питання людського самопочуття їх мало хвилює, так само як і думка людини щодо того, де і з ким спати. Хазяйко, посунься!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back To Top