Квіти

Гарний ажурний нефролепіс: виконуйте ці нескладні правила і отримаєте розкішний кущ

Гарний доглянутий нефролепіс завжди привертає увагу, де б він не знаходився: у будинку, зимовому саду, поліклініці або іншому громадському закладі. Він може стояти на вікні або на підставці, а іноді і просто на підлозі, але ваш погляд завжди зупиниться на соковитої зелені цього папороті. Але от, щоб досягти цієї соковитої зелені потрібно знати, як доглядати за нефролепісом правильно. Про це і піде мова в статті.

Здрастуйте, шановні квітникарі, квітомани і всі, хто зайшов до мене в гості! Мене звати Наталя, і це мій особистий блог про кімнатних рослинах. Тут я розповідаю про кольорах, ділюся своїм досвідом їх вирощування: вдалим, не зовсім вдалим і зовсім невдалим.

Я вирощую нефролепіса вже давно. У моїй невеликій колекції всього кілька сортів, і всі вони обласкані й улюблені мною. Якщо у вас не виходить виростити гарний нефролепіс, прочитайте цю невелику замітку, в якій я поділюся своїм досвідом.

Нефролепіс: 5 секретів досконалості

  1. Не вірте тим, хто пише, що нефролепіс тіньолюбні рослина. Ні і ще раз ні! Нефролепіс любить яскраве розсіяне світло або штучне освітлення, але не переносить яскраве палюче сонце.

Поставте його на східне вікно або на підставку біля вікна південної орієнтації. Підійде і не затінений деревами підвіконня північного вікна і західного, але на останньому влітку, можливо, буде потрібно притінення.

2. Нефролепіс добре росте при високій вологості повітря, але це не означає, що в квартирі доведеться облаштовувати оранжерею. Влітку вистачає і тієї вологості, що є, а в зимовий період бажано її підвищувати. Про те, як це зробити, у мене є окрема . Якщо повітря буде дуже сухим, приготуйтеся до “листопаду” – вайі папороті будуть жовтіти і опадати. До речі, те ж саме відбувається і при нестачі світла.

3. Нефролепіс важко переносить як затока, так і пересушування грунту. Поливайте його, як тільки просохне верхня частина грунту. Можна визначати вологість по вазі горщика – якщо він став більш легким, пора братися за лійку.

З поливом зручно поєднувати підживлення. Годувати папороті можна добривом для декоративно-листяних рослин, але ось дозування слід зменшити в 2-3 рази. Особливо люблять ці рослини органічні добрива. Я вношу їх 3-5 разів за сезон. Якщо пересаджувати кущі кожен рік у добрий ґрунт, вони відмінно виглядають і без підгодівлі.

4. Домашній нефролепіс – рослина теплолюбна, найкраще розвивається при температурі +18. 25° С. Він перенесе короткочасне зниження до +13° С, але не варто випробовувати його терпіння занадто часто.

Важливе правило – чим нижче температура, тим рідше полив!

5. Для цього папороті необхідний легкий грунт з кислою реакцією з додаванням листової землі і хвойного опаду. Втім, ви можете посадити його і покупної грунт на основі торфу, тільки додайте туди побільше розпушувача. Я для цієї мети використовую перліт, дрібну кору і мох сфагнум.

Молоді папороті потребують більш пухкому субстраті, ніж дорослі екземпляри.

Висновок

Як бачите, для того, щоб виростити гарний нефролепіс, потрібно не так вже й багато: розсіяне світло, пухкий кислуватий грунт, своєчасний полив і підвищена вологість повітря. Багато наші зелені вихованці потребують таких же умовах.

Мої нефролепіса здебільшого живуть лоджії, де вони ростуть без всякого підвищення вологості. Ті, що стоять на підвіконнях в кімнатах, тримаю на піддонах з водою. Дуже раджу підсвічувати рослини взимку, тому що при недоліку світла краси від папоротей в зимовий період добитися важко: потрібно дуже світле місце і прохолода. Не у всіх є такі умови, а ось лампу підвісити може кожен.