Родина

Труднощі в сім’ї

В будь-якій сім’ї в певні періоди виникають складності у взаємовідносинах. Навіть при відсутності яких-небудь психологічних відхилень у партнерів і взаємне бажання долати труднощі неминучі кризи і конфлікти. Це стосується не тільки пари, а й усіх відносин всередині сім’ї: з батьками, літніми родичами, братами, сестрами та дітьми.

Відчувати труднощі в сім’ї – нормально. Не справлятися з потоком емоцій, втомлюватися, конфліктувати або відчувати дискомфорт при спілкуванні з деякими членами родини – нормально. Не нормально – залишати такі труднощі без уваги і можливості рішення.

Конфлікти і труднощі в сім’ї володіють своєю специфікою. З-за необхідності знаходиться на одній території, взаємодіяти і відпочивати від зовнішнього світу – неможливо уникнути неприємних ситуацій. Адже всі ми живі люди і буваємо не в дусі, а на жаль, найчастіше це бачать саме рідні люди. На психологічний клімат в родині можуть впливати не лише внутрішні суперечності, але раптове погіршення обставин, з якими складно впоратися залишаючись спокійним.

У цій статті будуть розглянуті найбільш поширені причини розладу всередині сім’ї, поради психологів щодо поліпшення відносин і надання підтримки члена сім’ї відчуває труднощі.

Можливі причини труднощів в сім’ї

Причина сьогоднішніх важких періодів в сім’ї може виходити з особистих характеристик кожного члена сім’ї, так і в результаті зовнішніх обставин. Може здатися, що могло стати причиною розладу якесь певне подія після якого і почалися проблеми. Але, те саме подія, яка на думку учасників стало відправною точкою до зміни ситуації в негативну сторону може бути лише наслідком або симптомом глибших проблем, які тривалий час залишалися без уваги, або навмисно ігнорувалися. Розглянемо найбільш часто зустрічаються причини.

Відсутність загальних інтересів і різні погляди на життя. Це найбільш поширена причина криз в сім’ї. Найчастіше це стосується саме партнерів, так як інші члени сім’ї є окремими особами, яким не завжди потрібно підлаштовуватися під сімейні пріоритети. Проблема розходженні в думках могла бути в парі спочатку, але під впливом сильних почуттів або страху самотності не було причиною для розриву.

Ігнорування відсутності спільних інтересів призводять до серйозних криз у парі після початку спільного життя. У кращому випадку, партнери намагаються знаходити компроміси, при яких кожен по черзі намагається прийняти інтереси іншого або зовсім переступає через себе. У парах з переважним домінуванням однієї із сторін ситуація може складатися більш сумно, так як інтереси «залежною» сторони можуть зовсім не враховуватися.

Особисті вигоди. В цю категорію потрапляють не тільки шлюби, які були укладені для одержання матеріальних благ, статусу в суспільстві чи в догоду традицій, але і пари з аб’юзивними партнерами. Хоча перші також широко поширені досі і є головною причиною нерозуміння і незадоволеності відносинами. Добре, коли обидві сторони отримують те, заради чого був укладений шлюб. Все ж варто розуміти, що будь-які блага не давав союз з розрахунком, у ньому найчастіше буде відсутня духовна близькість, яка необхідна для задоволення базових людських потреб.

Аб’юзивні відносини. Ситуація в сім’ях з партнером-абьюзером може бути складніше. В даному типі відносин один з партнерів складається в союзі для самоствердження за рахунок своєї половини, можливості виливати негатив на партнера, реалізовувати свої деструктивні і токсичні патерни поведінки. Одним з явних ознак перебування в аб’юзивних відносинах є відчуття постійної напруги пов’язане з острахом викликати у партнера негативну реакцію. Важливо те, що негативну реакцію аб’юзивний партнер буде проявляти незалежно від старань іншого партнера. Такі відносини сильно вимотують, ламають самооцінку і призводять до психологічних розладів і проблем.

Фінансові труднощі. Проблема з грошима могла бути наслідком втрати роботи, працездатності або зміни економіки. Сім’я, яка опинилася в ситуації фінансових проблем буде відчувати і психологічні труднощі. У міру тривалості несприятливого періоду емоційне напруження буде наростати, якщо вчасно не приділити цій проблемі увагу. Можуть випливати забуті образи, зміщуватися фокус уваги на недоліки партнера, збільшуватися кількість сварок і емоційних реакцій. В цілому, фінансові проблеми створюють песимістичний настрій на майбутнє і почуття безсилля.

Образи і дитячі травми. Найпоширеніша причина невдоволення всередині сім’ї – затаєні образи. Образи пов’язані з невідповідністю бажаного дійсності. У випадку з сімейними обставинами, це певні надії покладаються на члена сім’ї, які він не виправдав. Приховувати образу схильні люди з дитячими травмами. Такі люди росли в сім’ї, де заперечувалася будь-яке незадоволення. Крім цього, в дитинстві формуються стосунки з батьками, які людина бере з собою в доросле життя. Багато чого з того, що доросла людина може бачити в своїх близьких буде всього лише проекцією дитячих травм.

Як подолати труднощі в сім’ї?

При будь-яких труднощах у сімейних відносинах психологами рекомендується зробити наступні кроки:

Зробити проблему явною. Деякі члени сім’ї можуть навіть не усвідомлювати, що заподіюють дискомфорт. Це може бути наслідком замовчування і придушення емоцій іншою стороною. Для того, щоб зрушити з мертвої точки нерозуміння і поганого настрою необхідно усвідомити, що є ситуації йди поведінка, що заподіює дискомфорт.

Говорити від першої особи. У будь-якому конфлікті для того, щоб бути почутим і зрозумілим рекомендується говорити від першої особи. Наприклад:

  • «Я відчуваю себе відкинутим у цій ситуації. »
  • «Мені боляче від таких слів! »
  • «Я не потерплю такого ставлення до себе. »
  • «Я відчуваю образу. »
  • «Я злюся на тебе! »

Справа в тому, що вираження своїх почуттів від першої особи позбавляє діалог від підсвідомих звинувачень. Звинувачення провокують співрозмовника вставати на захист себе і він перестає слухати те, що йому хочуть донести. З цього пункту випливає дуже важливий пункт.

Усвідомлення своїх почуттів. Для того, щоб будувати конструктивний діалог з приводу невдоволення поточного положення справ всередині сім’ї необхідно усвідомлювати свої почуття. Це також необхідно для пом’якшення піків емоційності та розвитку себе як особистості. Без усвідомлення своїх потреб і меж неможливо домогтися їх дотримання і захисту.

Мінімізувати контакт. Цей пункт є крайнім заходом у випадку, якщо всі вимоги і спроби домовитися ігноруються всередині сім’ї. При проживанні на загальній території рекомендується скласти графік, який дозволить мінімізувати час проведений разом на одній території. Далі, слід рухатися в бік можливості окремого проживання.