Город

Які томати не можна висаджувати в теплиці

Запитай мене ще років п’ять тому: де краще вирощувати томати, я б впевнено сказала: в теплиці, звичайно! І смачно. сіла в калюжу.

Тепер-то я знаю на 100%, що ряд сортів краще себе почуває в злегка спартанських умовах. Саме злегка, радикальні екзекуції краще проводити на більш витривалих і терплячих культурах типу капусти або селери.

Кому і коли в грунті краще?

Я розповім про середню смугу, південні регіони це тема особлива.

Отже, у нас, на півночі Тульської області іноді (а точніше, часто) у червні-липні стоїть спека. У теплиці стовпчик термометра злітає до несумісного з життям повноцінним зав’язуванням плодів рівня.

Томат, хоч і прийшов до нас з тропіків, але спеку не любить. Для нього оптимум 25°С при вологості повітря 60-70%. Якщо ж вона, ця температура, злітає до 32°С, пилок стає безплідною. Якщо занадто сухо, пилкові зерна не проростають, і плід не зав’язується. Результати. ми всі бачили ці результати. Прикро, прикро, а куди діватися?

Частина квіток не зав’язалася і обсипалася. Але якщо в даному випадку це не критично, сортами з великою кількістю зав’язей у кисті їх деколи доводиться нормувати для отримання великих плодів (а в даному випадку це само собою сталося). У статті використані

Гірше буває, коли в кисті залишається 1 помідор. Або взагалі не залишається, і томат продовжує зростати, викидати квіткові кисті, втрачати квітки і чекати. Чекати, поки хоч трохи похолодає.

Звичайно, є прийоми, якими знижують температуру. Знімають дах. Встановлюють вентилятори. Роблять притенку (забелівая дах або накриваючи її захисною сіткою). Поливають доріжки. Обприскують повітря в жаркі години. Обробляють рослини антистрессантами (в ефективності останнього пункту не впевнена, на відміну від продавців цих препаратів).

Але, якщо чесно, це такий геморой!

Так і треба жити постійно. Щоб томати охолоджувати.

Як-то не варіант!

Тому ряд сортів тепер висаджую в грунті. Ті, у кого перша кисть закладається над 5-6 листом (цей важливий момент виробники часом вказують на пакетиках з насінням). Такий ознака, як правило, мають дети і поодинокі индети.

Тим паче, в грунті багато з них можна навіть не пасинкувати. У теплиці ж це неможливо, растюхи тут дуже активно обростають бадиллям, забуваючи про плодоносінні.

Ну і додатковий плюс грядок з томатами – можливість сівозміни. У теплиці це, на жаль, неможливо.

Кому і коли краще в теплиці

Индетам з терміном дозрівання від середньостиглого і більше. Тим, у кого перша кисть утворюється над 7-9 листом. Якщо від першого до четвертого аркуша томат, якщо йому всього вистачає, повинен формувати лист за 5-6 днів, то в більш старшому віці на лист “витрачається” 3-4 дні. Відчуваєте різницю?

При цьому рослини можуть “пропустити” першу кисть. Вона просто завмре і перестане розвиватися. Таке буває при перегодовування азотом в. при “дитячої” посухи. Тобто якщо розсаді грунт пересушили. Вона начебто і відійшла, але в пам’яті ч. п. відклалося.

Ну а найголовніше – багато залежить від конкретних умов.

1. Якщо у вашому регіоні безморозний період короткий, як хвостик горобця, тоді без теплиці або ОГОЛОШЕННЯ її, парника, не обійтися. Більша частина сортів, так і гібридів просто не встигне себе проявити. І то краще обійтися ранньостиглими. А на півдні і високорослі встигнуть.

2. Якщо буде холодне і дощове літо, то і в теплиці растюхам несолодко. Пам’ятаю як сиділи вони у мене, посинілі і тремтячі. Синіють вони буквально. Від холоду. Корені з грунту не можуть засвоювати фосфор. Рятують позакореневі підживлення витяжкою суперфосфату.

3. Якщо з-за вітру будь соняшник або кукурудза, висаджені в якості вітрозахисту, знаходять форму ямальського дерева (як було у нас, поки не виросла жива огорожа), то тут тільки стіни і врятують. Причому, бажано, з дахом. Щоб завихрень повітря, які бувають у суцільних заборів, не було.