Кохання

Як будується розмова під час швидких побачень

Вечірки швидких побачень (speed dating) давно завоювали популярність по всьому світу як особливий формат знайомства. Він дає можливість за один вечір зустрітися, поговорити з безліччю співрозмовників і зробити вибір. З недавнього часу формат speed dating став використовуватися в поведінкових науках для вивчення комунікації, феноменів симпатії і відносин. Група вчених під керівництвом доцента НДУ ВШЕ Олексія Уланівського провела дослідження стратегій і особливостей розмови в ході швидких побачень. Результати у свіжому номері журналу «Психологія. Журнал ВШЕ».

«Ковзання» по темах

У дослідженні брали участь юнаки і дівчата віком від 18 до 25 років, студенти чотирьох провідних столичних вузів: МГУ, НДУ ВШЕ, МГИМО і Фінансової академії. Всі вони (48 осіб) відгукнулися на оголошення про вечірки швидких побачень, погодившись одночасно взяти участь в дослідженні. Вечірки проходили в популярному молодіжному кафе в центрі Москви. Розмови спілкуються записувалися на диктофон і потім детально аналізувалися –до розбору інтонацій, темпу мови, наголосів у словах, перебиваний, довжини пауз*.

Один з висновків дослідження полягає в тому, що розмова на швидкі побачення підпорядковується загальній стратегії гармонізації розмови, яка характерна взагалі для ситуації знайомства. Вона проявляється, наприклад, в переборі або «ковзанні» з різних тем до знаходження теми, з приводу якої і хлопець, і дівчина можуть щось розгорнуто сказати. Варіантом цієї стратегії є пошук і обговорення аналогічного досвіду, яким поділився співрозмовник.

Непряма симпатія

Автори дослідження виявили, що в ході бесід учасники мінімально використовували компліменти, фактично не говорили прямо на романтичні теми і не відкрито виявляли свою симпатію. Стратегія спокушання (або «гендерної атракції»), яка вважається базовою в швидкі побачення, виявилася дуже неявному, маскируемом вигляді.

Вчені пов’язують це з молодіжної специфікою вибірки. В рамках роботи такий феномен визначено як «жанр непрямої симпатії». Тобто симпатія виражається вербально лише через «гладкий» розмова на відсторонені теми та невербально –через усмішку, сміх, міміку, жести, позу. У більш старших вікових групах, як показують інші дослідження, під час бесід поширені флірт, прямі компліменти, жарти про секс і навіть відверті пропозиції сексуального характеру.

Ініціатива в розмові і шаблони спілкування

У дослідженні описано також те, як будується управління розмовою. Самий прямий зі способів стати «модератором» розмови –почати задавати питання. У цьому випадку співрозмовник змушений працювати «другим номером» –відповідаючи на теми, які піднімає і ініціює новий знайомий. Зміна теми розмови –типовий спосіб згладити шорсткості бесіди і піти від конфронтації.

Порівнюючи розмови одних і тих же дівчат і юнаків, автори дослідження відзначають наявність розмовних шаблонів –улюблених заготовок з фраз, питань і цілих ланцюжків реплік. Використовуючи їх, мовець ніби втягує іншої людини у свою орбіту тим, стилю або «воронку розмови». Існують також індивідуальні стильові особливості –такі як бажана швидкість спілкування, гучність мовлення і т. п. При цьому вони все одно не залишаються абсолютно однаковими і трансформуються в різних парах, виступаючи «повторення без повторення», коментує Олексій Улановський.

«Незакритий» розмова

У ході дослідження автори виділили «інституціональну специфіку» –особливості швидких побачень, обумовлені їх форматом. Це, насамперед, конвейерность взаємодії. Розмова обмежений із-за постійної зміни партнерів, яка відбувається кожні чотири хвилини. З цим, як зазначають автори, очевидно, пов’язаний феномен частого перенесення змісту розмови. Теми та епізоди, які учасник обговорював з попереднім співрозмовником, переносяться в наступний розмова. І це може бути способом своєрідного відкладеного реагування, пошуку підтримки і розуміння: «Прикинь, чувак сказав, що юристи –це фігня! ».

Також для бесід у форматі speed dating характерний «телеграфний стиль» –швидка, стисла самопрезентація:

М: Привіт

Д: Приве (хх)т ! (ххххххх)

(обидва регочуть)

М: Я Стас, і я не знаю, я, напевно, всім і кожному буду говорити, що мені 19 років, я навчаюся на економіста, я люблю малювати, я займаюся плаванням, я. . . і так далі.

Д: Здорово (хх)

М: Ну просто мені здається! це варто здавити! до знаєш до мінімуму, щоб відразу зрозуміти. а ти?

Д: Марина! 19 років! другий курс МДІМВ, факультет міжнародного права.

Також під час speed dating відсутній звичний елемент завершення розмови. Учасники просто не встигають цього зробити, оскільки кінець бесіди визначають не самі, а ведучий, який подає сигнал. Тим не менш вони прагнуть тим чи іншим чином завершити розмову, наприклад, з допомогою резюмирующих фраз типу: «Говорила в основному ти», «Мабуть, цю історію я вже не почую» і т. п.

Speed dating як поле для досліджень

Бесіди під час speed dating хоча і має свою специфіку, але не настільки унікальні, як це може здатися. По суті це короткострокові розмови при знайомстві, у яких співбесідники повинні швидко представитися, «розтопити лід», дізнатися щось один від одного, сформувати гарне враження, досягти взаєморозуміння і т. д. До таких розмов належать публічні контакти, бесіди, ділові переговори, романтичні знайомства і т. п.

Первинне публічне знайомство двох людей і особиста розмова –не просте поле для досліджень, оскільки закриті для вивчення, відзначають автори дослідження. Однак поява формату «швидких побачень» полегшило завдання вченим, тому що це публічні заходи, в яких готові брати участь добровольці зі згодою на запис за умови збереження анонімності.

Що таке speed dating

Зустрічі у форматі speed dating почали проводитися в США в кінці 90-х і швидко поширилися по всьому світу. Це спеціально організовані вечірки, на яких люди, які шукають потенційного партнера для стосунків, створення сім’ї, знайомляться між собою, маючи можливість поговорити з безліччю співрозмовників за вечір. Кожна розмова триває не більше 4-7 хвилин. Жінки, як правило, сидять за окремими столиками, а чоловіки в процесі знайомств пересуваються від одного столика до іншого.

За останні десять років було проведено безліч досліджень швидких побачень. Так, наприклад, один з експериментів показав, що дівчата надають велике значення інтелекту і раси молодих людей, а молоді люди з меншою ймовірністю віддають перевагу дівчатам, чиї інтелект і амбіції, як вони вважають, перевершують їх власні. Інше дослідження продемонструвало, що учасники speed dating вибирають собі партнерів, ґрунтуючись переважно на фізичній привабливості, звертають більше уваги на вагу, зріст, вік і расу, ніж на освіту, релігію або бажання мати дітей.

Швидкість не тільки в романтиці

Початкова задумка speed dating полягала в тому, що сучасні західні люди зможуть знайомитися і знаходити свою пару в більш дружньому, безпечному форматі, не витрачаючи на знайомство місяці і роки. Однак потім ідея експрес-знайомств проникла і в інші області: швидкого нетворкінгу (speed-networking), швидких інтерв’ю (speed-interviewing) і швидких дружніх знайомств (speed-friending).