Діти

Навіщо потрібна перевірка техніки читання і нормативи кількості слів? Що, якщо школяр завжди читає з різною швидкістю

Багато питань виникає у батьків, чиї діти погано читають, не вкладаються в нормативи за кількістю слів, кожного разу читають з різною швидкістю. “Навіщо взагалі перевірка техніки читання в школі, якщо без неї видно, добре дитина читає чи ні? ” – це питання з ваших коментарів.

Так, і без нервування навколо перевірки техніки читання видно вчителю і батькам, добре чи погано читає учень. Однак треба розуміти, що техніка читання – це контроль з предмету. Такий же контроль, як контрольна робота з математики або диктант з російської мови. Викладач не сам придумує це, всі ці види контролю закладені в програму по ФГОС.

Вчитель сам би хотів, щоб його учні читали добре, він зацікавлений у цьому. Тому може лаяти на батьківських зборах техніку і швидкість читання всього класу, висловлювати, що діти почали читати гірше. Може рекомендувати більше читати дома, заводити читацькі щоденники, використовувати різні методики для поліпшення швидкості читання.

Батькам я б радила не шукати нормативи по кількості слів в інтернеті, а запитати у вчителя. В інтернеті дуже різна інформація, часто неперевірена і помилкова.

“Навіщо взагалі потрібні ці норми і перевірки читання, в житті вони не знадобляться”

Цей вислів я часто чую від дітей і батьків. Читання – це важливий навик для життя, не варто його недооцінювати.

Чим старше школяр, тим більше інформації доводиться обробляти з допомогою читання. Цей навик має бути сформований ще в початковій школі.

Були у мене в практиці хлопчики, які читали по складах в п’ятому класі і навіть у сьомому. Читали повільно, вчилися погано. Робимо висновок: чим краще дитина читає, тим краще він буде навчатися.

Я ще не зустрічала таких дітей, які погано б читали і при цьому були б відмінниками. Якщо ви зустрічали, то поділіться в коментарях.

Крім цього, перевірка техніки читання дозволяє виявити ряд проблем: виконано перехід від складового читання, правильно ставляться наголоси в словах, дотримується інтонація, чи розуміє дитина прочитане, не перекручує слова при читанні, дочитує їх.

Є таке поняття як дислексія. Це порушення читання і письма при збереженні здатності до навчання. Виявити дислексію необхідно як можна раніше, щоб допомогти дитині впоратися з нею.

Ще, можливо, швидке читання в житті не пригодиться, але стане у нагоді навички осмисленого читання, коли ви розумієте, про що читаєте, аналізуєте інформацію, запам’ятовуєте і відтворюйте її при необхідності. Про це я не втомлююся повторювати своїм учням і їх батькам.

Не женіться за швидкістю читання, навчіть дитину розуміти текст.

Це набагато важливіше для життя. А швидкість прийде з часом.

Я от пам’ятаю себе в дитинстві, коли з техніки читання завжди отримувала четвірки, це мене засмучувало, але я читала саме осмислено, хотіла зрозуміти, про що читаю, запам’ятати. Повноцінною людиною ніби виросла і без п’ятірок з читання.

Що робити, якщо дитина читає з різною швидкістю вдома і в класі, і як підвищити швидкість читання

Діти часто читають тексти з різною швидкістю. Сьогодні 55 слів в хвилину, завтра вже 70, вдома завжди краще і швидше, ніж у класі. Буває, вранці читають добре і швидко, а ввечері повільніше. Улавливайте різницю, робіть висновки: швидкість читання залежить від різних факторів:

  • від емоційної напруги,
  • від втоми,
  • від отвлекаемости.

Однак у школі вчитель зобов’язаний поставити відмітку за читання, як би дитина не прочитав, навіть знаючи, що цей учень може читати краще, але зараз погано себе почуває, наприклад.

Як готуватися до перевірки техніки читання та здати її на відмінно

  1. Учитель дає короткі тексти. Знайдіть їх в інтернеті за запитом “тексти для перевірки техніки читання *такого-то* класу”. І тренуйтеся читати саме їх. Це буде набагато ефективніше, ніж читання просто художніх книг. Там довгі твори зі складними описами, які для підготовки вам не потрібні. Вчіться читати маленькі тексти.
  2. Не женіться за кількістю, женіться за якістю. Учитель оцінює не тільки те, вклався учень в норматив за кількістю слів, а й інтонацію, і помилки при читанні. Якщо їх буде багато, а в норму ви вклалися, то хорошої оцінки все одно не буде. Вище я вже писала, що важливіше якість і осмисленість, а швидкість прийде з часом.

3. Прибираємо зайве хвилювання. Поясніть дитині, що навіть якщо по техніці читання буде погана відмітка, то її завжди можна закрити хорошими на наступних уроках. Пояснюємо, що важливо не читати швидко, а важливо розуміти прочитане. Пояснюємо, що зайве хвилювання позначається на читанні. Перед уроком гарненько виспіться, поїжте, випийте достатньо води, не сидите з телефоном в руках, розслабтеся.

4. Прибираємо отвлекаемость. На техніку читання впливає концентрація уваги. Якщо з увагою проблеми, якщо дитина часто відволікається, то необхідно регулярно робити вправи на розвиток уваги. Знайдіть їх в інтернеті, виконуйте щодня. 5. Одна цікава вправа, яку я часто використовую для поліпшення техніки читання – читаємо скоромовки. Теж можна знайти багато в інтернеті. Читаємо одну й ту ж скоромовку кілька разів, щоб виходило швидко-швидко. З часом скоромовки вдасться читати швидко першого разу. У цей момент покращиться і швидкість читання текстів.

6. Похвала і регулярність. Читати потрібно кожен день, тільки тоді будуть результати. Важливо хвалити дитину, при цьому звертати увагу, що сьогодні він читав краще, ніж 2 тижні тому. Тобто звертати увагу на його прогрес. Але ні в якому разі не порівнювати його з іншими: “Ось Вася з твого класу читає краще”. Порівнювати дитину потрібно тільки з самим собою, його результати з минулими результатами.