Город

Що потрібно зробити на грядці відразу після збору перших кабачків, щоб вони довго плодоносили

Початок липня – і вже перший урожай кабачків! У мене 3 рослини посаджено – зірвала сьогодні 5 штук молоденьких плодів. І знаю, що тепер щодня по стільки або навіть більше буде.

Як підтримати кабачки в активно плодоносному стані все літо?

Це важче, ніж просто виростити кабачки. Сходять і ростуть вони без проблем, і лише з початком плодоношення у них починаються складності. Про самою першою написала тут

А потім – борошниста роса, горбаті плоди. .

Мені допомагає продовжити період плодоношення кабачків практично до початку жовтня кілька прийомів.

Дегустую

Відразу після збору перших кабачків я пробую сирими їх у кожній грядці. Це потрібно для того, щоб зрозуміти, чи не переборщили ви з підгодівлею. Перегодований кабачок здобуває гіркуватий смак, аж до пекучо-гіркого. Якщо смак кабачка – приємно свіжий, з легкої в’язкому ноткою, то з харчуванням і поливом рослин у вас все в порядку. Якщо смак незвичайний, притримайте наступні підживлення.

Справа в тому, що під час плодоношення підгодовувати кабачки не рекомендується, дуже легко перегодувати і отримати замість розвитку – пригнічення і поганий смак. Але, з іншого боку, якщо у вас грунт слабо заправлена з осені, то принаймні плодоношення буде збільшуватися витрата поживних речовин, врешті решт їх буде бракувати. І знову ми будемо мати проблему з розвитком куща і якістю плодів.

Підживлюю

В період дозрівання плодів можна 3 рази за сезон підгодовувати таким чином:

На 10 л води розчиняємо по 1 ст. л. суперфосфату, сечовини, сульфату калію. Складом поливати кущі з розрахунку 3 л на 1 кв. м грядки. Для останньої підгодівлі можна також використовувати і інший склад – 2 ст. л. деревної золи або 2-3 ст. л. органічного добрива Ефектон на 10 л води. Його витрата– 2 л на один кущ.

Це при нормальному розвитку вашої грядочки, якщо ж помітили, що рослина, незважаючи на чергову підгодівлю, жовтіє, погано розвивається, знижує врожайність, то краще підгодовувати по листу тим же складом через кожні 10 днів і кількість підживлень збільшити на 2-3.

Стрижу

Особливість кабачка – під час цвітіння триває активний ріст зелені, в результаті весь кущ виявляється закритий від комах, чого може не статися запилення. Я видаляю у такому разі ті листи, які заважають квітам. Зазвичай це центр куща. Нехай вас не бентежить, що вам доведеться зрізати найбільші листи, сонце теж потрібно квітам, щоб пилок була якісною.

Безжально видаляю заболевающие листя і зав’язі. Стрижкою рятуюся від хвороб, нічим кабачки не обприскую.

Стимулюю

Кабачки можна прищипувати, але тільки після того, як з’явилися квіти і плоди. Берете молодий пагін, найбільший, і скибочку його верхівку. Це стимулює утворення бічних пагонів, за рахунок чого кущ не тільки розростається, утворюючи молоді пагони, але і взагалі кількість зав’язей збільшується.

Потрібно також обривати плоди молоденькими, це теж стимулює утворення нових зав’язей.