Космос

Сузір’я лева — головне на весняному небі

Лев – це дуже важливе сузір’я, яке є головною фігурою нічного весняного неба. Служить основою для пошуку астрономами-аматорами інших сузір’їв. Сузір’я Лева дуже багате на різні цікаві об’єкти, які дуже легко розглянути в невеликий телескоп і навіть неозброєним оком. Його можна спостерігати з лютого по березень у південній частині нічного неба.

Характерні об’єкти

– є найголовнішим об’єктом сузір’я Лева. Вона знаходиться майже в центрі созвездияи часто асоціюється з серцем. Це саме яскраве світило, яскравість якого в 160 разів вище, ніж у нашого Сонця. Ця зірка розташований у 85 світлових роках від нас, чим і пояснюється її високий видимий блиск.

Денебола – другою за яскравістю об’єкт, який належить до Лева. Це крайня зірка, яка часто іменується хвостом.

Альгейба – подвійна зірка, одна з найкрасивіших на небі. Позначає величну гриву. Якщо придивитися, то у злегка помаранчевої зірки помітний золотистий супутник. Період обертання цієї подвійної системи приблизно 510 років.

Мозаїка з 54 різних зображень з загальним часом експозиції близько 40 годин

Є в сузір’ї ще кілька і навіть потрійних зірок, на які варто звернути увагу. Це зірки під назвою 54 і 88 Лева (подвійні), і 90 Лева (потрійна). Якщо придивитися до звезде90 Лева – то можна побачити дві яскраві блакитні точки з виразним супутником на невеликій відстані від них.

Змінні зірки

Також присутні у Львові. Варто звернути увагу на змінну R Лева – одна з давно відомих змінних. Її блиск змінюється від 10 до 5 зоряних величин. Дуже цікаво знайти цю зірку в період мінімальної світності і поспостерігати за її «разгоранием», яке триває 312,5 доби.

Дуже цікавий об’єкт знаходиться в самих глибинах сузір’я. Це Wolf 359 – червоний карлик, який розташований всього лише в 7 від нас. Із за малої яскравості ця зірка видно лише в телескопи.

Галактики

У 7-8 сантиметровий телескоп можна побачити не тільки зірки, але і цілі галактики. Так, якщо придивитися в сузір’я Лева, то можна з легкістю відшукати «Тріо Лева», а саме галактики NGC 3628, М 65 і 66 М. М 66 – найбільша галактика цього тріо. Вона розташована на відстані 35 мільйонів світлових років. Вона має чітко виражене ядро і рукави, які зміщені вгору по відношенню площини галактики. Передбачається, що такий ефект утворився внаслідок гравітаційного впливу біля лежачих двох сусідніх галактик. Якщо взяти більш потужний телескоп можна побачити і розглянути структуру М95, М96, М105, NGC 2903.

Астеризми

У сузір’ї Лева присутній астеризм під назвою «Серп». Він складається із шести зірок. А саме – α, η, γ, ξ, μ і ε. Формою цей астеризм нагадує саме серп, або знак запитання. Точкою цього знака є сама яскрава зірка цього сузір’я – Регул.

Історія

Відомо сузір’я Лева вже кілька тисяч років. Назва, як не дивно, теж воно набуло відразу ж, яке використовується до цих пір. Ассірійці, вавилоняни, індуси, перси і євреї – всі бачили це сузір’я і називали його саме в честь царя звірів.