На тендітних плечах сучасної жінки лежить подвійне навантаження: крім роботи, яка забирає більшу частину часу, потрібно ще утримувати квартиру в чистоті, а також приділити увагу собі та близьким. Як же все це встигнути і не перетворитися на загнаного коня?

  1. Розбийте квартиру на зони

Насамперед чітко розмежуйте простір: передпокій, кухня, спальня – це будуть зони прибирання. Складіть план дій на тиждень таким чином: “один день – одна зона”. Якщо квартира була “запущена” протягом тривалого часу, то не варто діяти наскоком. Просувайтеся маленькими кроками, наприклад, сьогодні миєте плиту і духовку, а завтра – ванну.

Як все встигати по дому і не втомлюватися: 9 простих порад

  1. Прибирання за таймером

Після того, як вся квартира буде прибрана і ретельно вимита, відмовтеся від звички “генерати”. З цього часу наводьте чистоту щодня, але не більше 15 хвилин. Для цього встановіть таймер (заведіть будильник) – “п’ятнадцятихвилинку” можна проводити з ранку до роботи або після вечері. Ви здивуєтеся, як багато можна встигнути за час такого міні-прибирання, яке надзвичайно дисциплінує.

  1. Краса та естетика

Візьміть за правило перестати ходити вдома “як завгодно” – одягніть гарний і зручний домашній костюм, на ноги – бавовняні тапочки або балетки, акуратно заколіть волосся. У сяючій чистоті квартири повинна бути така ж сяюча жінка. Підготуйте весь необхідний для прибирання інвентар – він має бути чистим, яскравим та функціональним. Намагайтеся тримати всі пристрої в одному місці.

  1. Складіть журнал “рутинних” справ

Складіть список справ, які потрібно виконувати щодня: застелити ліжко, промити посуд, протерти пил, завантажити білизну в пральну машинку тощо. Постарайтеся довести їхнє виконання до автоматизму, наприклад, однією рукою чистіть зуби, а другою – протираєте змішувач серветкою з мікрофібри.

  1. Чергуйте прибирання та приємні заняття

Наприклад, у перервах, поки йде реклама по телевізору, протріть пилюку у вітальні, а коли вариться кава – приберіть крихти зі столу і помітите підлогу на кухні. Вигадуйте собі приємні заохочувальні бонуси. Припустимо, ви встигли приготувати обід за півгодини – тепер можна дозволити собі повалятися з книжкою чи ноутбуком.

  1. Виявіть місця скупчення сміття

Зверніть увагу на ті місця у вашій квартирі, які захаращуються в першу чергу – це можуть бути комод у передпокої, підвіконня на кухні або журнальний столик у вітальні. Такі “гарячі точки” намагайтеся завжди утримувати в чистоті.

Як все встигати по дому і не втомлюватися: 9 простих порад

  1. Позбавляйтеся від мотлоху без жалю

Своєчасно відкладайте на викид все непотрібне: рвані пакети, старі журнали, прострочену косметику, зламані та нефункціональні речі тощо. Чим менше мотлоху, тим менше збирання.

Якщо ви часто сумніваєтеся, чи варто викидати той чи інший предмет, то заведіть спеціальний ящик (моно купити великий пластиковий у “Фікс Прайс”), куди складатимете все, призначене на викид. Залиште річ у ящику на тиждень, а через 7 днів перегляньте його вміст. Ви так і не знайшли застосування цих предметів? Сміливо викидайте!

  1. Продавайте непотрібні, але пристойні речі на спеціальних сайтах

Призначайте розумну ціну, нехай іноді вона може бути символічною. У результаті ви отримаєте подвійну вигоду – звільните простір квартири, позбавившись речі, і заробите невеликий гріш.

  1. Правильно організуйте простір

Кожен предмет у будинку має бути своє місце. Для квитанцій та рахунків заведіть окрему папку, ключі зберігайте у спеціальній ключниці у передпокої, взуття – у взутниці, брудна білизна – у кошику, прикраси – у скриньці, косметику – в органайзерах на туалетному столику тощо.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back To Top